GİRESUN FATİH CAMİSİ
reklam 300-250
Bildiğim bir konuyu yazmak artık farz oldu. 90 lı yılların başları.Vekaleten il müdürlüğü yapıyorum.
 
Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğünden bir yazı gönderildi.
"Giresun Fatih Camisi Külliyesinde bulunan 300 adet el yazması kitapları Konya Halk Kütüphanesine gönderin" deniyordu.
Mevcut camilerimizin arasında Fatih isminde, külliyesi de olan bir cami yok.
 
Ertesi günü atladım dolmuşa Şebinkarahisar gittim. Şebinkarahisar Fatih Camisine çıktım. Dışını içini gezdim. Araştırdım. Yakınlarında külliyesi yok.İçinde bir kaç kuran ve Hadis kitabı var.
 
Giresun'a döndüm.Bakanlığa aynen."Giresunda Fatih Camisi adında bir yapıt mevcut değil.Ancak Şebinkarahisar'da var.Onunda külliyesi ve içinde bulunan dolaplarında yazma eserler mevcut değil" diye cevap yazdım.
 
Bakanlık yazıma istinaden cevabi bir yazı daha yazdı.
"Adı geçen cami, Şebinkarahisar Fatih Camisi değil; bilakis Giresun Merkezde bulunan Fatih Camisidir"dedi.
Bu yazıdan sonra, Giresun Fatih Camisini araştırmaya koyuldum. Yerini öğrendim. Giresunun İş adamı ve İnşaat Mühendisi Merhum İhsan Doğan'a sordum. Bana hakkında geniş bilgiye sahip olmadığını söyledi.
 
Oradan İş adamı İnşaat Mühendisi Merhum Alpaslan Onat'a sordum.Bu iki isimde ilk işe Karayolları Gitesun Şefliğinde Mühendis olarak başlamışlar.
 
Alpaslan Onat:"Ben 1950 yıllarda Üniversitede okurken Giresun Karayollarında stajyer olarak işe başladım.1950 li yıllarda hem sahil yolu yapımı,hemde Giresun Limanı inşaatları yapılıyordu.1957 yılında bir sabah 5-10 cm kadar kar yağmıştı. İnşaata uğradım.Fatih Camisi yol çalışmaları sebebiyle yıkılmış,enkazı üzerinde gezerken moloz taşlar arasında yırtılmış ve ıslanmış kitap sayfaları ile geceki yağmurda; yağmur ve kardan ıslanarak şişmiş kitaplar gördüm. O vakit gençtim. El yazması kitapların değerini bilmiyordum. Hala çuvala koyup saklamayı düşünemediğime üzülürüm".
 
Bakanlığa bu ifadeyi konu alan bir yazı daha yazdım. Konu kapandı.
Şimdi Giresun Gündeminde; Giresun Taşbaşı Parkı yakınında bulunan ve 1950 li yıllarda Giresun Trabzon Sahil yolu yapılırken yıkılan Fatih Camisini tartışıyor.
 
Caminin kimsesizlikten 1932 veya 1934 yılında yıkıldığını anlatılıyor. O vakit sormak lazım. Şu an Merkezde bulunan ve Osmanlı'dan kalma 8 adet tarihi Camiler ilgisizlikten bir tanesi olsun neden yıkılmamış. Devir Atatürk devri. Tarihi eserler hep korunmuş.
Kısaca İnşaat Mühendisi ve müteahhit Merhum Alpaslan Onat' ın yalan konuştuğuna inanmam. Çok ciddi bir iş adamıydı. Ona göre Fatih Camisi 1957 de Giresun Trabzon Karayolu yapılırken yıkılmış tarihi bir eserdir.
İste Tıkla Gelsin

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

reklam 300-250

Puan Durumu

Takım OM G M P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19

Reklam

reklam 300-250

Ordu Nöbetçi Eczaneler

giresundangelsin
istetiklagelsin

E-Bülten Aboneliği